Vybírám první šátek v těhotenství

Vybírám první šátek v těhotenství

Jste poprvé těhotná a chtěla byste miminko nosit v šátku? Nedokážete si vybrat ten „pravý“?

Pojďte se inspirovat a najděte si ze široké nabídky kvalitní výrobek, který vám bude nejvíce vyhovovat a co se vám bude také i líbit, abyste si nosící období s miminkem krásně a pohodlně užila. Protože ten čas s miminkem strašně rychle letí, tak je vhodné si šátek vybrat a připravit se na nošení už v těhotenství. 

Asi máte ještě dostatek času a klidu vše chystat, plánovat a přemýšlet nad tím, jaké to všechno bude, až bude maličké na světě a máte určité představy a ideály o vztahu k miminku a svém životním stylu, do kterého nošení možná přesně zapadá…
Už jste ve svém okolí s šátkem někoho zahlédla či dokonce přímo osobně znáte a přijde vám to jako ideální pomůcka či hezký „doplněk“, takový přirozenější než kočárek?
Přijde vám přirozené své miminko nosit, když s vámi je už takovou dobu spojené a chcete být i nadále, v co nejtěsnějším kontaktu?

No, možná je to úplně jinak. Možná chcete jen něco „nového“ vyzkoušet, co není v naší společnosti už tak rutinní, jako mít kočárek, a nebo vám něco ve skrytu nitra říká „Ano, to se mi líbí, tak to má být, miminko přeci patří k mamince, tak se má nejlíp…“?

Gratuluji, jste na dobré cestě! Teď už to chce jen najít ten správný šátek a trpělivost se sebou, ostatní přijde časem samo…

Bavlna, len, konopí, merino, bambus… jaký zvolit materiál?

BloomyLoomNa začátek se doporučuje spíše tenčí bavlna, ale pro malé miminko neuděláte chybu ani s příměsí bambusu (šátek bude jemnější, ale i trochu klouzavější, což někomu nemusí vyhovovat).
Některé šátky jsou jemné už jako nové, ale obvykle potřebuje nová bavlna trochu tzv. „zanosit“, aby změkla a dalo se s látkou lépe pracovat (můžete proto zvolit již šátek po někom z „druhé ruky“ nebo si dát trošku práce a ke změknutí mu dopomoci jinak – „vánočkováním“, valchováním pod vaším prostěradlem, kde spíte, žehlením s napařováním –  dle instrukcí výrobce)

Volte raději pevný šátek, se kterým se lépe pracuje a člověk se naučí dříve lépe vázat, což se později bude hodit.

Metry nebo číslo… jakou vybrat velikost?

Délku šátku vybírejte podle své konfekční velikosti a toho, že jako první se budete učit základní vertikální úvaz kříž s kapsou uvnitř, který je i na množství materiálu nejnáročnější. Nosit budete hlavně vy a ne tatínek. Vybírejte hlavně podle sebe. Pokud se to tatínkovi také zalíbí, koupí si pak šátek vlastní či později nějaké to nosítko.

do konfekční velikost 36 – stačí pohodlně velikost 5, tedy cca 4,2 m
do konf. vel. 42 – vel. 6 / 4,7 m
do konf. vel. 50 – vel. 7 / 5,2 m

Hezký přehled pro výběr naleznete na českých stránkách šátků Didymos.

Jsou všechny značky kvalitní, jak to poznám, kde nakupovat?

Všechny bohužel ne. Některé šátky, hlavně ty opravdu podezřele levné (pevné šátky nové cca kolem pěti set Kč) obvykle nejsou tkané a nemají ty správné nosící vlastnosti a brzy by nebyly ani pohodlné, o kvalitě materiálu nemluvě… Materiály na výrobu by měly být certifikované a testované jako vhodné pro děti do tří let.

Je libo jednobarevné, proužky, vzory? Výběr a cena je už na vás či manželovi… 🙂

Dívejte se v ověřených e-shopech:
www.nosenideti.cz
vbavlnce.cz
www.isatky.cz
www.branakdetem.cz
www.satkomanie.cz

nebo přímo u výrobců, můžete i českých:
www.sanami.eu
www.loktushe.cz
www.vatanai.cz

Koupit nebo půjčit?

Pokud jste pevně rozhodnutá: klidně si šátek s klidem kupte (u jednoho asi nezůstanete…) a pokud by vás omrzel, můžete ho zase prodat.

Jestli ještě váhátenejste plně přesvědčena o pozitivech a kladech nošení, chcete to jen vyzkoušet či je to pro vás velká investice: půjčte si šátek (od přátel, známých, v regionální nosicí skupince přes FB, u mě či v půjčovně šátků – např. zde) a uvidíte, zda se vám oběma nošení zalíbí a pořídíte si šátek vlastní.

Nošení zdar!:-)Daiesu

Foto: slingofest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *