Nošení dětí a porodnice Mělník

Nošení dětí a porodnice Mělník

Přidávám úplné znění svého článku o nošení dětí napsaného pro mělnickou porodnici v rámci Mezinárodního týdne nošení dětí, jež bude probíhat 2.-8.10.2016.

Proč se miminka ráda nosí na těle maminky?

Stejně jako v bříšku, tak i na světě, se cítí miminko v těsném kontaktu se svojí maminkou klidnější, spokojenější a v bezpečí. Vždyť mu také poskytuje ty nejdůležitější životní potřeby – stravu (v podobě kojení), teplo (pokud je v kontaktu kůže na kůži), známé prostření (zvuky – tlukot srdce, hlas), specifickou vůni, pohyby a tím i uklidnění.

Nošení miminka maminkou není jen módním trendem současnosti, ale je to zcela přirozené a biologicky oboustranně podmíněné chování. Celosvětově nošení dětí stále převládá nad kočárky, což je dáno životními podmínkami a kulturními tradicemi. Již naše prababičky a babičky znaly a hojně používaly různé látky na nošení dětí (říkalo se jim např. „chůvka“ nebo „trávnice) tak, jako dnes některé maminky používají tkané šátky na nošení dětí. Kočárkový „boom“ začal až v devatenáctém století, kdy kočárky nebyly pro všechny a často na ně ani nebyly uzpůsobeny cesty.

V našich podmínkách a zeměpisných šířkách se už mnohé od těch dob změnilo, ale děti zůstávají stále stejné a potřeby a očekávání, se kterými se rodí, se nemění. Stále jsou nejspokojenější v těsné blízkosti své maminky, ta je zná nejlépe a ví, jak je utěšit. Stále spí nejraději u maminky a usínají u ní na bříšku, jako při prvním kontaktu, bondingu, když se narodila. Mají ráda pohupování, které znají už z bříška. Jsou ráda, když se mohou účastnit běžných denních aktivit přímo s maminkou, kdy je s nimi v pohybu…

Pokud miminku budeme naslouchat, nabídneme mu náruč, objetí, budeme s ním v kontaktu a budeme ho nosit a kojit podle potřeb, odpoví nám svou spokojeností a klidným usínáním bez pláče. A to je to nejkrásnější a nejjednodušší, co mu bude pomáhat, i když bude z jakéhokoliv důvodu rozmrzelé (bude ho zlobit nadýmání, rostoucí zoubky, očkování, nemoci). Tento kontakt často také pomůže, aby se maminka lépe s miminkem v začátcích sžila a rychleji se nastartovalo kojení.

Abychom mohly miminku vyhovět a zároveň měli volné ruce i na další činnosti, dobrým pomocníkem nfotografie-009ám může být v prvních měsících šátek. V šátku se dají nosit miminka již od narození a to i dvojčátka. Správně uvázaný šátek dokáže zajistit dostatečnou a bezpečnou oporu miminku a zároveň udržuje správnou polohu kyčlí pro jejich zdravý vývoj, stejně tak, jako široké balení. Na samotném vázání šátku není nic složitého a často se dá vystačit s jedním či dvěmi úvazy na celé nosící období (tedy do doby, dokud bude nošení příjemné oběma stranám).

Pro děti od přibližně tří měsíců a více jsou pak vhodná také různá nosítka (manipulace je s nimi rychlejší, pohodlnost pro nosiče je dost individuální) – u těch si ale ještě více musí dát maminky pozor, co kupují. Na trhu je nepřeberné množství produktů, ale ne všechny splňují zásady správného a zdravého ergonomického nosítka (i když to slovíčko „ergonomické“ mají často v názvu).

Nošení se dá samozřejmě kombinovat s vozením v kočárku. Každé miminko je jiné a každé mamince vyhovuje něco jiného. Stačí si jen vzájemně naslouchat. Kontakt ale ničím nahradit nelze, stejně jako prenatální období, a přeci jen má nošení své určité výhody jako jsou volné obě ruce, neexistující překážky, schopnost dostat se všude a s rostoucím „závažím“ si vypěstovat dobrou fyzickou kondici – to vše stojí alespoň za zkoušku, nemyslíte?

Bc. Lucie Horáková
porodní asistentka a poradkyně vázání dětí do šátku

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *